Historie

 

Op 27 november 1927 werd D.C.B.O. (Domino Cantare Bis Orare, wat betekent: tot de Heer zingen is tweemaal bidden) opgericht als mannenkoor. Tot 1970 heeft het koor als zodanig onder verschillende dirigenten wekelijks hoogmissen verzorgd met wisselend Gregoriaanse en vaste gezangen. In 1978 stopte de groei van jonge mannelijke zangers en tegelijkertijd werden de vrouwen actiever op het gebied van kerk en kerkzang. Zo ontstond destijds het vrouwenkoor "Semper Fidelis". Dit koor nam de verzorging over van het mannenkoor voor rouw- en trouwdiensten.

 

Door de terugloop van het aantal zangers bij D.C.B.O. ontstond de gedachte om het mannenkoor om te vormen tot een gemengd koor, wat uiteraard consequenties had voor het repertoire. Dit moest totaal worden omgezet.

 

In 1999 deed zich een nieuwe ontwikkeling voor. Het aantal mannelijke koorleden nam verder af en een aantal vrouwen gaf aan als vrouwenkoor verder te willen gaan, om de voortgang van koorzang te garanderen. Samen met het koor "Semper Fidelis" en een groot aantal nieuwe zangeressen kwam het Vrouwenkoor D.C.B.O. tot stand. Dit koor wilde voortgaan in de traditie van de kerk, maar ook vernieuwen. Dat wil zeggen zowel Latijnse missen, Gregoriaans, Nederlandse missen, meerstemmige stukken als ondersteuning bij volkszang.

 

Onze dirigent, Lex Grem, is sinds 1962 aan het koor verbonden, eerst als organist en later als organist/dirigent.